Altijd al afgevraagd wat voor een soort mensen dat nou zijn die lekker in de regen het verkeer aan het regelen zijn? Een goede vraag waarom mensen dat vrijwillig zouden willen doen. De clue: verkeersregelaar zijn is gewoon een echt beroep.
Ze zijn niet moeilijk om te herkennen in hun knal gele en oranje hesjes en pakken. Ze staan vooral bij evenementen om de auto’s in de goede richting te begeleiden met parkeren, of bijvoorbeeld op plekken waar ongevallen gebeurd zijn. Zelf wist ik ook niet dat je gewoon op een vacature verkeersregelaar kunt reageren, maar verkeersregelaar zijn is zeker gewoon een betaalde baan waar je zelfs een opleiding voor moet volgen. Ook dat is eigenlijk niet zo gek, aangezien je een hoop verantwoordelijkheid hebt als verkeersregelaar.
Evenementen
Als verkeersregelaar bij evenementen ben je vooral verantwoordelijk voor het in de goede richting sturen van de gasten die willen parkeren. Zonder overzicht, staan de auto’s straks overal en ook vaak heel asociaal geparkeerd. Om te zorgen dat iedereen gewoon binnen de vakken blijf en niet dubbel parkeert, zijn verkeersregelaars zeker heel handig. Bij bepaalde evenementen moeten auto’s ook omrijden omdat de normale wegen afgesloten zijn. Hoewel hier vaak omleidingsborden voor gebruikt worden, kan dit soms ook door een verkeersregelaar geregeld worden.
Alledaags verkeer
Ook in het alledaagse verkeer zijn soms verkeersregelaars nodig. Bijvoorbeeld wanneer er een ongeluk gebeurd is. Dan zijn er verkeersregelaars nodig om de andere auto’s om het ongeval heen te leiden. Want als dat niet gebeurd wordt, krijgen we nog langere files. Een ander voorbeeld is wanneer de verkeerslichten er opeens mee ophouden. Hoewel dit op veel plekken geen probleem is, kan het voor grote problemen zorgen bij grote kruispunten. Bijvoorbeeld bij het kruispunt voor het GelreDome in Arnhem. Dit is een enorm druk kruispunt, en zonder verkeerslichten zou het een grote chaos worden. Gelukkig zijn er ten tijde van storingen verkeersregelaars die de functie van stoplicht over kunnen nemen.
Scholen
De verkeersregelaars die vaak bij scholen te zien zijn in hun gele hesjes zijn geen officiële verkeersregelaars. Dit zijn wel vrijwilligers, die gewoon graag willen zorgen dat kinderen veilig bij hun school aankomen. Ook deze vrijwilligers zijn zeker wel nodig. Hoewel de meeste mensen wel weten waar de schoolgebieden zitten en voorzichtiger rijden, geldt dat jammer genoeg niet voor iedereen. Daarbuiten is het zonder verkeersregelaar ook onmogelijk om als auto langs een oversteekplaats te komen op bepaalde tijden. Maar ook de kinderen worden zich er bewuster van dat ze wel moeten opletten bij het oversteken.