Tips voor teambuilding activiteiten

Als je een team leidt binnen je werk, is het verstandig om eens in de zoveel tijd een teambuilding activiteit te organiseren. Dit zorgt ervoor dat je team dichter naar elkaar groeit, wat ook weer een positieve invloed heeft op de resultaten van het team als geheel. Bovendien zorgt dit natuurlijk voor een leukere sfeer op de werkvloer. In deze blog vertel ik meer over waarom teambuilding zo belangrijk is en wat voor activiteiten je kunt doen. 

Waarom teambuilding?

Zoals ik al zei, is teambuilding goed voor verschillende dingen. Ten eerste is teambuilding goed voor de sfeer binnen de groep. Door middel van de leuke activiteiten die je doet bij teambuilding, leren collega’s elkaar beter kennen en groeien ze dichter naar elkaar toe. Als iedereen zich hiervoor inzet, kun je zelfs een echte vriendengroep creëren in plaats van slechts een groep collega’s. Bovendien kan teambuilding ook mogelijke conflicten voorkomen. Doordat collega’s dichter naar elkaar toe groeien, kunnen ze elkaar beter begrijpen en aanvoelen, waardoor conflicten voorkomen kunnen worden.  Een ander voordeel van teambuilding is dat het de resultaten van het team als geheel bevorderd. Doordat collega’s elkaar beter leren kennen, kunnen ze beter inspelen op elkaars goede en slechte eigenschappen. Zo kunnen ze elkaar aanvullen waar nodig en zelfs van elkaar leren. Dit zorgt voor betere prestaties van het team als geheel. 

Leuke activiteiten

Soms is het lastig om te bedenken wat je gaat doen als teambuilding activiteit. Je wil natuurlijk iets doen wat iedereen leuk vindt en het moet ook niet te hoogdrempelig zijn. Zo is een hele intensieve sportieve activiteit misschien beter als de groep elkaar al iets beter kent. Je kunt dus beginnen met een hele laagdrempelige activiteit zoals een borrel met een leuk kennismakingsspel. Als de groep elkaar iets beter kent, kun je iets meer originele en actieve ideeën bedenken. Denk bijvoorbeeld aan creatieve of sportieve activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld gaan poldersporten of een kookworkshop doen. Als een groep al hecht met elkaar is en iedereen gemotiveerd is om elkaar beter te leren kennen, zou je zelfs voor kunnen stellen om een reisje te maken. Dit heb ik afgelopen jaar met mijn eigen team gedaan en dit was een enorm succes. Iedereen praat er nog steeds over en dit jaar staat er weer een reis op de planning. We hadden als extraatje team shirts laten bedrukken op Tshirtdeal.nl voor de extra team spirit. Nu lopen er regelmatig collega’s op kantoor rond in dat shirt, omdat het zo’n geslaagde en leuke reis was. 

Geef een antwoord