Wat is ashwagandha en shilajit en waarvoor wordt het gebruikt?

Deze woorden komen je vast niet bekent voor. Deze woorden hoor je niet vaak en kennen maar weinig mensen. Allereerst wordt er uitgelegd wat ashwagandha en shilajit precies zijn. Ashwagandha is een soort kruid van de Ayurvedische leer, ook wel Ayurveda. Dit is een gezondheidsleer die het leven behandelt als geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en zo nodig te genezen. Shilajit, ook wel mumjio of asphaltum is een bruin tot zwarte teerachtige substantie die onder meer te vinden is in de bergen van Nepal en Centraal-Azië. 

Ashwagandha 

De letterlijke betekenis van het woord ashwagandha is paardengeur. Dit komt doordat de verse wortels van het kruid ruiken als een paard. In India gaat er al eeuwen een legende dat wanneer je ashwagandha gebruikt, je de kracht en vitaliteit van een paard krijgt. Of het daadwerkelijk naar paard ruikt, wordt niet gezegd. Het is heeft een sterke aardse geur. Ashwagandha is een kruid dat zijn functie aanpast op wat het lichaam nodig heeft. Het kruid staat in de Ayurvedische kruidenkunde ook wel bekend als rasayana. Het wordt zowel gebruikt om de mentale als de fysieke gezondheid te bevorderen. Het is zowel goed voor lichaam als voor geest. Veel klanten kopen ashwagandha aan om zich beter aan te passen bij stressvolle situaties. Vanwege de rustgevende invloed wordt het ook ingezet om beter te kunnen slapen of om de gemoedstand te ondersteunen.

Shilajit 

Shalajit wordt ook wel zweet van de rotsen genoemd en is samengesteld uit humus en organisch plantmateriaal. Dit is samengeperst door lagen gesteente om vervolgens door invloed van de warmte en de zon naar buiten te komen. Vandaar de naam zweet van de rotsen. Dit organische materiaal van de shilajit is nooit in aanraking gekomen met chemicaliën, meststoffen of pesticiden. Ze werden geleidelijk omgezet in humus en door de enorme druk van de bergen is het getransformeerd tot een dichte, mineraalrijke massa. Als de temperatuur in de zomer hoog genoeg is in de bergen, stroomt de shilajit uit de spleten van de rotslagen. Nepalezen beklimmen vervolgens de bergen en kliffen af om de shilajit te verzamelen. Zoals eerder al werd vermeld heeft shilajit een bruine of zwarte kleur. De zwarte shilajit heeft voorkeur, omdat die de beste kwaliteit is. Maar waarvoor wordt shilajit gebruikt? Het ondersteunt onder andere de urinewegen en is goed voor het libido bij zowel de man als de vrouw. Bij de vrouw ondersteunt het ook bij menstruele ongemakken. Verder speelt het ook een rol bij de vetafwisseling en ondersteunt het een normale hersenfunctie, met name het geheugen.

Geef een reactie