Wat moet je doen als je laptop kapotgaat?

Wanneer je laptop kapotgaat is dat flink balen. Zeker wanneer je niet op tijd een kopie hebt gemaakt van je harde schijf. Een laptop is duur, er staan veel gegevens op en je hebt hem vaak hard nodig. Soms is een kapotte laptop echter nog te repareren! Wat kun je doen als je laptop kapot is gegaan? In dit blog lees je daar meer over.

Schadevergoeding

Ten eerste is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Is jouw laptop kapotgegaan tijdens een ongeval, waarbij iemand anders een fout heeft gemaakt? Dan is het mogelijk dat je recht hebt op een schadevergoeding. Gelukkig kun je gratis contact opnemen met een letselschadeadvocaat, zodat je kunt overleggen waar je recht op hebt. Is jouw laptop kapotgegaan en heb je nog garantie over het apparaat? Dan kun je het best contact opnemen met het bedrijf waar je je laptop hebt gekocht. In dat geval heb je namelijk recht op een nieuwe laptop, een gratis reparatie of een teruggave van je geld. Onderzoek dit dus goed voordat je een nieuwe laptop koopt of je je laptop laat repareren!

Repareren of nieuwe laptop

Kun je geen schadevergoeding krijgen? Dan moet je een beslissing maken: ga je je laptop (laten) repareren of koop je een nieuwe? Om die beslissing te maken is het belangrijk om na te gaan hoe oud je laptop is en wat er precies aan mankeert. Is het moederbord kapot? Dan kun je het best een nieuwe laptop aanschaffen: moederborden zijn namelijk vaak nog duurder om te repareren dan een nieuwe laptop te kopen. Bij een kapot scherm is het in de meeste gevallen wél verstandig om deze te laten repareren. Zeker als de laptop nog jonger dan 4 jaar is. Dit kun je bijvoorbeeld repareren bij macbook scherm vervangen. Ook wanneer je een toetsenbord of accu wilt vervangen of extra werkgeheugen wilt plaatsen is het niet nodig om een nieuwe laptop te kopen. Dit zijn namelijk kleine investeringen. Wil je geen kosten betalen voor een reparatie? Dan zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt uitvoeren, zoals een accu of voedingsadapter vervangen of extra werkgeheugen toevoegen. Er zijn talloze filmpjes op YouTube met instructies hoe je dat moet doen. Het is niet aan te raden om zelf aan de vaste onderdelen te zitten, zoals defecte aansluitingen. Zijn deze onderdelen kapot? Laar het dan repareren door een professional of kies ervoor om een nieuwe laptop te kopen.

Geef een antwoord