Alles wat je wilde weten over gipsplaten

Gipsplaten, eigenlijk zegt het woord al wat het is en is het vanzelfsprekend waar ze voor gebruikt worden. Het zijn vrijwel de meest bekende en gebruikte platen die worden gebruikt voor verbouwingen binnen huis. Gipsplaten worden vaak gebruikt als een snelle en gemakkelijke afwerking voor in je huis. Denk aan het opzetten van nieuwe muren of de afwerking van lelijke bestaande muren in je huis. Het is aan jou wat je er mee doet en wat je wil veranderen binnen je huis. Ben jij van plan om te gaan verbouwen en ben je de mogelijkheden aan het bekijken hoe je het gaat aanpakken? Vandaag bespreken we alle mogelijkheden met gipsplaten.

Wat is een gipsplaat?

Een gipsplaat is een plaat op basis van gips. Je hebt verschillende soorten gipsplaten. De meest bekende gipsplaat en die ook gelijk het meeste voorkomt is een gipskartonplaat. Ook bij deze plaat zegt de naam al genoeg: het is een plaat van gips waarbij de afwerkingen een laagje karton bevatten. Gipsplaten zijn een hele tijd geleden al uitgevonden door Amerikanen. Op het moment dat gipsplaten werden uitgevonden werden ze nog niet gebruikt. Dit werd later pas echt gebruikt.

Voor en nadelen

Overal zitten voor en nadelen aan verbonden en dit is dus ook het geval bij gipsplaten. Gipsplaten zijn niet voor niets de meest bekende en gebruikte platen in de bouw. Dit is puur zo omdat er zoveel voordelen aan zitten. Wat misschien wel het belangrijkste voordeel is voor de dummy’s onder ons: gipsplaten zijn erg gemakkelijk om mee te werken. Het is een kwestie van schroeven tegen de muur die je wilt bedekken. Je hoeft dus geen verstand te hebben van de bouw of een hele handleiding te moeten lezen voor de perfecte muur. Gipsplaten is een klus die iedereen kan klaren. Want dan ook gelijk prettig is, is dat het niet een dure grap is. Je kan verschillende gipsplaten voor een redelijke prijs aanschaffen. Niemand zit erop te wachten dat je verbouwing een stuk duurder gaat uitkomen dan je van tevoren in je hoofd had.

En als laatste voordeel: de kwaliteit is goed. Je hoeft dus niet opzoek te gaan naar ander materiaal wat duurder is voor de kwaliteit, want daar zit je al goed mee.

Het gebruik van verf

Een van de nadelen aan gipsplaten is dat ze een sterk zuigende werking hebben. Zo kan je wel al raden dat als je van plan bent om je gipsplaat te verven, de gipsplaat veel verf opzuigt. Dit houdt in dat je veel verf moet gebruiken. Dit maakt een gipsplaat dan automatisch duurder.

Geef een antwoord