Tips voor het kiezen van een baan

We zijn allemaal wel eens op een punt in ons leven geweest waarbij we moesten zoeken naar een (nieuwe) baan. Het kan zijn dat je contract niet meer verlengd is, dan wil je graag zo snel mogelijk een nieuwe job. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon klaar met je huidige baan bent en een frisse start met iets nieuws wilt beginnen. 

Ook wanneer je jouw school hebt afgemaakt liggen er kansen om een baan te kiezen. Wat je reden ook is, een werkgebied kiezen en vinden is altijd lastig. In deze blog geef ik een aantal tips voor het kiezen van een baan.

Nieuwe mogelijkheden

Wanneer je naar een nieuwe baan op zoek bent is het goed om te kijken naar wat je leuk vindt om te doen. Je kunt namelijk makkelijk in een bepaalde functie vastgeroest raken, dan denk je gauw: dat is het enige wat ik kan en leuk vind. Toch is dit niet altijd waar, het is belangrijk om altijd om je heen te kijken naar andere mogelijkheden. De kans is groot dat wanneer je online naar banen gaat kijken dat er iets tussen zit dat je leuk vindt om te doen.

Tegenwoordig zijn er vele platformen online beschikbaar om naar nieuwe banen te zoeken. Hier kun je ook gemakkelijk inspiratie opdoen voor wat voor werk jij eventueel leuk zou vinden om te doen.

Werken en leren

Ook als je niet gestudeerd hebt voor de baan die je leuk lijkt, kun je er altijd voor kiezen om bij te leren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een BBL opleiding te volgen, je kunt dan werken en leren. Zo blijf je geld verdienen en leer je toch nieuwe dingen. Daarnaast kun je meteen jouw nieuwe vaardigheden toepassen in de praktijk. Bijvoorbeeld bij een Mechatronica opleiding kun je snel de technische vaardigheden toepassen in de werkelijkheid.

Een ander voordeel van een BBL opleiding is dat wanneer je afgestudeerd bent vaak een baan aangeboden krijgt bij het bedrijf waar je hebt gewerkt. Dan heb je een diploma en een baan, hoe mooi is dat! 

Naast een BBL opleiding kun je ook online cursussen volgen. Dit is voornamelijk handig wanneer het gaat om bijvoorbeeld online marketing. Je kan dan vaak meteen je nieuwe vaardigheden online toepassen. Het nadeel van online cursussen is dat je daarbij geen geld verdient. Je kunt dit wel als een investering in jezelf zien om vervolgens op die leuke baan te kunnen solliciteren.

 

Geef een antwoord