Een cursus vertrouwenspersoon van grote waarde voor organisaties

Binnen grote organisaties zijn ontzettend veel verschillende mensen werkzaam. Mensen werken veel met elkaar samen en meestal gaat dit op een professionele en nette manier. Helaas komt het soms toch voor dat medewerkers zich niet op hun gemakt voelen. Dat terwijl iedereen recht heeft op een veilige en integere werkplek. Een cursus vertrouwenspersoon biedt hierin uitkomst. Door een medewerker aan te stellen als vertrouwenspersoon en hem of haar de cursus vertrouwenspersoon te laten volgen is het mogelijk om ongewenste situaties aan te pakken. In deze blog vertellen we je er graag meer over! 

Wat leer je bij de cursus vertrouwenspersoon?

Bij de cursus tot vertrouwenspersoon leer je nieuwe kennis aan omtrent de rol en functie van de vertrouwenspersoon. Zo krijg je te maken met een theoretisch en een praktijkgedeelte waarin je veel voorkomende situaties leert te begrijpen. Na de vertrouwenspersoon cursus weet je onderscheid te maken tussen ongewenste omgangsvormen, schendingen van de integriteit en arbeidsconflicten. Daarbij weet je hoe een vertrouwenspersoon handelt, wat zijn taken en verantwoordelijkheden zijn en welke procedures je moet volgen. Zoals je kunt lezen omhelst deze functie een hoop en deze rol is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het belangrijkste dat je aanleert tijdens de cursus vertrouwenspersoon is hoe om te gaan met een melder en de te nemen vervolgstappen. Daarnaast leer je ook heel scherp naar jezelf te kijken en leer je hoe je op de juiste manier kunt reflecteren. Hierdoor groei je ook als persoon ontzettend door het volgen van de opleiding tot vertrouwenspersoon.

Mijn persoonlijke ervaring 

Wat ik persoonlijk heb ervaren is dat een cursus vertrouwenspersoon onmisbaar is voor iedere aangestelde vertrouwenspersoon binnen een organisatie. Hier leer je namelijk veelvoorkomende situaties te doorgronden en na het volgen hiervan weet je precies hoe je een melder op dient te vangen. Een melding kan zowel gaan over integriteitsschendingen of over ongewenste omgangsvormen. Hierdoor dien je "breed" opgeleid te worden zodat je in iedere situatie weet hoe je dient te handelen. Zelf heb ik deze cursus ook gevolgd en ik ben daarna direct aan de slag gegaan met de taken van deze functie. Ik kijk dan ook heel goed terug op de cursus vertrouwenspersoon welke ik het gevolgd bij Opleidingvertrouwenspersoon.nl! Hier leer je namelijk echt om problemen van een melder te doorgronden en vervolgstappen te nemen. Ook kom je in aanraking met veel praktijkvoorbeelden waardoor je echt leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Daarnaast leer je hierdoor hoe je jouw collega's op de hoogte kunt stellen van de taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon. Kortom: de cursus vertrouwenspersoon heeft mijn organisatie en mijzelf erg veel goed gedaan! 

Geef een antwoord