Een passend afscheid

5 tips voor het kiezen van de juiste crematie services

Wanneer een geliefde komt te overlijden, is het ongetwijfeld een lastige periode voor vrienden en familie. Het is belangrijk en normaal om een periode te rouwen na het directe overlijden. Je bent overstuur, van slag en helder nadenken is lastig. Als je in deze rouw periode de uitvaart nog niet hebt gepland, wordt deze al moeilijke tijd alleen maar lastiger. Het kan zo overweldigend zijn, dat je achteraf misschien niet helemaal blij bent met de keuzes die je toen ad hoc hebt moeten maken.

Gelukkig zijn er veel uitvaart instellingen die je kunnen helpen. Ze bieden een uitgebreid pakket aan. Maar welke opties zijn nou belangrijk, en welke niet? In deze blog schrijf ik vier tips voor de juiste service.

1. Een goede uitvaart hoeft niet duur te zijn

Wie zich zal verdiepen in verschillende uitvaart services, zal opmerken dat de prijzen enorm uit een lopen. Er lijkt een hele ruime bandbreedte beschikbaar te zijn. Crematies zijn vaak het meest redelijk geprijsd, een begrafenis kost aanzienlijk meer. Ook de locatie is relevant. Zo zal een Crematie in Amsterdam anders geprijsd zijn dan een minder centrale locatie. Het is maar net waar de voorkeur van de familie en de overledene naar uit gaat.

2. Houd het simpel

Het belangrijkste van een uitvaart is het op een respectvolle manier afscheid nemen van je geliefde. Daarnaast kunnen en religieuze overwegingen meespelen. Vaak voelt men een drang om het afscheid met allerlei extra’s ‘nog unieker’ te maken. Maar ieder afscheid is bij voorbaat al uniek. JHet gaat om het samen zijn en samen rouwen. Extra ceremonies, versnaperingen en aankleding is natuurlijk een optie, maar voel je vooral niet verplicht.

3. Oog voor detail

Vindt een bedrijfje dat jou ondersteunt tot de kleinste details. Zoals eerder gezegd, is dit een gevoelige periode. Het is vervelend om in deze tijd toch nog opgescheept te worden met administratieve lasten, het vervoer van een mindervalide oom die er toch graag bij wil zijn, dieetwensen van iedere gast en andere kleine bijkomstigheden die niet binnen het pakket van de uitvaartverzorger vallen. Hier wil jij nu niet je energie aan besteden. Zorg daarom voor een uitvaartdienst die al deze kleine bijkomstigheden voor zijn rekening neemt en een totaal service aanbiedt.

4. Zorg voor een team dat bij jou past

Het is belangrijk om een team uit te kiezen die het beste met jou voor heeft. Een team dat zorg uitdraagt. Neem daarom de tijd om diensten te vergelijken. Als je geen klik voelt met een instantie, neem dan de vrijheid verder te kijken, tot je een service vindt waar je je wel goed bij voelt.

Op deze manier is er maar een klein beetje planning van te voren nodig om tot een afscheid te komen waar je je goed bij voelt.

Geef een antwoord