De eerste keer een huis kopen

Hoera! Ik heb voor de eerste keer een huis gekocht, met een fijne hypotheekrente! Gelukkig hebben ik en mijn partner op tijd een hypotheekadviseur in de arm genomen, anders had het misschien heel anders uitgepakt. Ben jij nou ook op zoek naar een huis of wil je een beetje inspiratie op doen over hoe jij dit aan moet pakken? Lees dan snel verder voor mijn verhaal!

Op huizenjacht

We begonnen al redelijk op tijd met het zoeken naar ons nieuwe huis. Dit is namelijk iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!

Wij hebben in één maand tijd ongeveer 8 huizen bezocht. Dat was een hele hap om te verwerken, zeker omdat we nog geen idee hadden waar we aan toe waren wat betreft onze hypotheek. Als ik er nu op terug kijk, kan je wel zeggen dat dit ook merkbaar was in het soort huizen dat we bekeken. De prijsklassen verschilden enorm, net zoals de ligging, toebehoren en vergunningen.

Na deze eerste maand werd al gauw duidelijk dat we beter eerst met een adviseur in gesprek konden gaan en onze hypotheek berekenen. Zodra je dat weet, kan je namelijk een stuk specifieker gaan filteren.

Het eerste hypotheekgesprek

Dit staat ook wel beter bekend als het oriënterend gesprek. Hiervoor hadden we besloten om al een aantal dingen voorbereiden. Op deze manier wisten we zeker dat we goed, en met onze gedachtes in dezelfde richting, het gesprek in zouden gaan.

Jezelf goed voorbereiden op het eerste gesprek kan voor iedereen anders zijn. Sommige mensen vinden bepaalde punten niet zo interessant als anderen om mee te nemen. Waar ik en mijn partner mee rekening hebben gehouden tijdens de voorbereiding waren de volgende punten:

  • De aflossing van de hypotheek. In hoe veel jaar willen we dit doen en nog belangrijker, hoe? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst veel af te lossen en daarna weinig, of andersom. Je kunt ook gelijkmatig aflossen. Dit is toch best een goed punt om over na te denken en met elkaar af te stemmen.
  • Ook aan de maandlasten hebben we gedacht. Hierbij hebben wij onze huidige manier van leven globaal in kaart gebracht en ook nagedacht of we in de toekomst eventueel veranderingen zien. Denk hierbij aan kinderen of minder werken.
  • Als laatste hebben we onszelf even georiënteerd op de actuele hypotheekrente. Omdat we naar een onafhankelijke adviseur zijn gegaan kan die ons een duidelijk beeld geven van de huidige markt. Dat is toch wel een groot voordeel!

Geef een antwoord