Heb je stress? Opruimen helpt!

Als je tot rust wilt komen, zijn er allerlei manieren die daarbij kunnen helpen. Sommige mensen gaan een dagje naar de sauna, anderen spannen zich juist in bij de sportschool of gaan naar het café om zich te omringen met mensen. Wat ook een manier is om je gedachtes minder overuren te laten draaien is opruimen! Eigenlijk is het een vorm van mindfullness maar dan zonder lesgeld en ademhalingsoefeningen. Marie Kondo, de echte goeroe in opruimen, is niet voor niets enorm veel bekeken op Netflix. Zij stelt dat je door het opruimen van je huis, niet alleen de ruimtes leger maakt maar ook jezelf. Hierdoor voel je je een stuk beter wanneer je klaar bent. Het allerfijnste van dit gegeven is dat er altijd wel wat op te ruimen valt. Een zolder waar al lang niet meer iemand is geweest, een kledingkast die rommelig is of de voorraadkast waar niemand echt aandacht aan besteed. Het zijn allemaal plekken die jou kunnen helpen bij het krijgen van meer rust.

Waar te beginnen?

Eigenlijk is het allerbeste om er niet zoveel bij na te denken en gewoon te beginnen. Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar dat is wel de beste manier. De rest wijst zich namelijk vanzelf. Je zal vanzelf beginnen met de duidelijkste dingen. Als de zolder verspreid ligt met spullen is het handig om deze eerst te ordenen of aan de kant te leggen voordat je gaat uitzoeken of je de spullen echt nog wel nodig hebt. Voor het ordenen is dozen kopen erg handig. Wanneer je dit in huis hebt is het makkelijker om spullen te onderscheiden van elkaar en het ziet er ook snel schoon uit. Dus zonder dat je veel hoeft te doen, heb je snel het gevoel dat de boel een stuk netter is en dit geeft een onwijs voldaan gevoel.

Ordenen leuk maken

Om het nog leuker te maken kan helpen om bijvoorbeeld etiketten te kopen naar jouw smaak zodat je ook het gevoel hebt dat je creatief bezig bent. Hierdoor ga je de spullen die voorbij komen ook een stuk meer waarderen of juist inzien dat je bepaalde spullen echt niet meer nodig hebt. Bij het tweede is het belangrijk om consistent te zijn. Als je twijfelt, gooi het dan maar weg. Je hebt niets aan prul waarvan je denkt dat je het ooit nog kan gebruiken. Je zal merken dat het eerst lastig kan zijn om spullen weg te gooien, maar als het eenmaal lukt, voel jezelf een stuk meer opgeruimd!

 

Geef een antwoord