Stiekeme gehoorschade

Hoe vaker je het volume eventjes omhoog schroeft, hoe groter de kans op gehoorschade. Wat dat betreft heeft je lokale bibliothecaris het maar goed voor elkaar. Onbewust lopen veel mensen gehoorschade op op het werk. Ik sprak met een audicien en die vertelde mij over de gevaren op het werk en gaf de volgende tips om gehoorschade te voorkomen.

Begrijpen van de oorzaak

Er zijn globaal twee manieren waarop je je gehoor kan beschadigen. Het ene is door een eenmalige intense ervaring met een extreem geluidsniveau. Net als wanneer je je auto in de prak rijdt, is de schade meteen duidelijk. Deze schade wordt dus door extreem harde geluiden veroorzaakt, zoals een ontploffing. Een andere manier om gehoorschade op te lopen, is verspreid over een lange termijn en daarom misschien niet direct merkbaar. Wie denkt aan het oplopen van gehoorschade, denkt misschien aan luide muziek luisteren door een koptelefoon of vlak bij de speakers staan bij een concert. Maar even vaak ligt de oorzaak van gehoorschade bij een langdurige achtergrondruis, op een geluidsniveau die maar net iets te hard hoeft te zijn.

Geluidswaarde

Gehoorschade oplopen heeft twee elementen: het geluidsniveau en de duur. Zodra je wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van meer dan 85 decibel (dB) voor langer dan acht uur, ben je in de gevaren zone. Voor elke 3dB die je hier aan toevoegt, halveert de duur. Dat betekent dat een geluid van 100dB je na vijftien minuten al gehoorschade kan bezorgen.

Voorbeelden

Zo’n cijfers is natuurlijk vrij abstract. Om deze getallen wat inzichtelijker maken heb ik enige voorbeelden. Het rijden op een motor heeft een geluidsniveau van 95 dB. Een ritje moet dus niet langer duren dan 50 minuten om gehoorschade te voorkomen. Het geluidsniveau van een rockconcert ligt vaak nog hoger: tussen de 105-110 dB. Daar zal je gehoor al aangetast worden na vijf minuten – de reden dat het altijd raadzaam is oordoppen te dragen tijdens een concert. Maar ook de muziek in een sportschool, het geluid in een kroeg of het afsteken van vuurwerk kan al snel leiden tot gehoorschade.

'Gevaarlijke' beroepen

Het gevaar is dat men vaak niet door heeft dat men lange duur aan een relatief hard geluid wordt blootgesteld. Fabrieksmedewerkers hebben bijvoorbeeld veel kans gehoorschade op te lopen door de voortdurende ruis op de achtergrond. Ook werknemers in de entertainment industrie kunnen iedere keer dat fans joelen om hun idool rekenen op gehoorschade. Maar ook muzikanten zelf, die lange tijd op een dag repeteren – misschien zelfs in grote formaties, hebben in hun repetitie ruimte kans op gehoorschade.

Gelukkig groeit het bewustzijn dat we zuinig moeten zijn met onze oren. En met een eenvoudige dB meter kan je al snel in je eigen werkomgeving controleren of het geluidsniveau in orde is.

Geef een antwoord