Schuurmachines in verschillende soorten en maten

Schuurmachine

Waarschijnlijk heb je zelf wel eens gebruik gemaakt van een schuurmachine. Dat werkt vaak veel makkelijker dan wanneer je alles met de hand zou moeten schuren. De meeste klussers hebben dan ook wel een schuurmachine in hun bezit. Maar wist je dat er verschillende soorten schuurmachines zijn die je elk voor een ander doel kunt gebruiken? Er zijn schuurmachines voor algemeen gebruik, het fijne werk, grover werk en combinaties hiervan. In deze blog kom je meer te weten over de verschillende soorten schuurmachines die er te koop zijn en hoe je deze kunt gebruiken.
Schuurmachine

Algemeen gebruik

De meeste klussers die graag thuis aan de slag gaan hebben wel een schuurmachine in hun bezit. In veel gevallen gaat het dan om een vlakschuurmachine. Dat is een machine met een vlakke onderkant waaraan een stuk schuurpapier kan worden vastgezet. De onderkant is vaak vierkant of rechthoekig en gaat snel heen en weer als je het apparaat aanzet. Een vlakschuurmachine is ook zo ontworpen dat hij goed met één hand gebruikt kan worden als dat nodig is. Dit soort machine is goed om grote oppervlaktes mee te bewerken, maar niet voor de hoekjes en fijner werk.

Schuurmachines voor fijner werk

Voor hoekjes kun je dan weer gebruik maken van een deltaschuurmachine. Dat is een schuurmachine die vaak voorzien is van een driehoekige onderkant waarop schuurpapier bevestigd wordt. Dit type is bedoeld om in kleine hoekjes, langs randen en op fijne, moeilijk bereikbare plekken te komen. In combinatie met een vlakschuurmachine kun je dan nagenoeg alles schuren. Je kunt er ook voor kiezen om een multischuurmachine te kopen. Dat is een apparaat waarbij de vlakschuurmachine en de deltaschuurmachine gecombineerd worden in één apparaat.

Grote oppervlakken en grof werk

Als je vaak grotere oppervlakken wilt schuren of op zoek bent naar een schuurapparaat voor het grovere werk, dan heb je de mogelijkheid om een excentrische schuurmachine of een bandschuurmachine aan te schaffen. De excentrische schuurmachine is voorzien van een plateau dat snel ronddraait en waarop het schuurpapier is bevestigd. Je kunt met een dergelijk apparaat dan ook sneller schuren dan met een vlakschuurmachine. Voor het grovere werk en om snel veel te kunnen schuren zijn er bandschuurmachines. Dat zijn vaak zeer krachtige apparaten die voorzien zijn van, de naam zegt het al, een band met schuurpapier. Deze band draait zeer snel rond en biedt jou als gebruiker dan ook de mogelijkheid om snel te kunnen schuren met het beste resultaat. Kwaliteit maakt hier uit, koop dus een schuurmachine van een echt merk. Ik raad de Makita schuurmachine en de Festool schuurmachine aan.

Geef een antwoord