Tips voor een industrieel interieur

Tips voor een industrieel interieur

Een van de meeste populairste stijlen in de interieur wereld is een industrieel interieur. Het is ook immers een zeer moderne woonstijl met een beetje een vintage tintje. Bij een industriële inrichting komen veel stoere en robuuste elementen naar voren, in het geheel maar ook in de details (zoals accessoires). Ben je jouw woning aan het renoveren of ben je op zoek naar een leuke stijl voor jouw woonruimtes? Misschien is een industrieel interieur wel iets voor jou. Lees verder wat precies deze stijl inhoudt en hoe je jouw huis kan omtoveren tot een industrieel paradijs.

Een industriële woonstijl 

Maar waar komt de industriële woonstijl eigenlijk vandaan? Deze stijl is als eerste ontwikkeld in New York waar oude fabrieken werden omgebouwd tot tijdelijke appartementen. Deze ‘lofts’ werden gekenmerkt door hun compositie van oude onbewerkte materialen, zoals metaal, staal, beton, hout en baksteen. Daarnaast hadden zulke ruimtes ook hoge plafonds en kille vloeren, zoals een epoxyvloer. Bovendien waren zulke woonruimtes ook nog eens erg ruim. Het resultaat was dus een robuuste woning met een ‘open lucht’ sfeer.

 

Een industriële interieur is vaak niet erg kleurrijk. De dominante kleuren elementen in industriële kleurenpaletten zijn vooral de kleuren van de kenmerkende ruwe materialen, zoals zwart staal, grijs beton of roodbruine bakstenen. Voor de mensen onder ons die deze kille interieur toch nog in een warm jasje willen steken, geef je ruimtes een contrast tussen een gehele koele ruimte met warme elementen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van bruine of beige meubels of een keukenkast in een groene tint, zoals legergroen. Aardetinten zijn zeker een goede combinatie met de kille kleuren zwart en grijs.  

Een industriële woonstijl: woonkamer en keuken

Zoals benoemd zijn ruwe materialen een typisch aspect voor een industriële interieur. In de meeste kamers (vooral de woonkamer) zijn bakstenen of betonnen muren een veelvoorkomend element gerelateerd aan de industriële stijl. Andere industriële aspecten die worden toegevoegd zijn oude of tweedehandse meubels, zoals een houten kist, een leren stoel of een leren bank. 

 

Het is belangrijk dat bij een industrieel interieur je woning er ruimtelijk uitziet met vintage elementen. In alle ruimtes moet je er dus voor zorgen dat er ondanks de ruwheid er nog een staat van orde te zien is. Houd dus je kamers overzichtelijk door een aantal grote meubels te plaatsen die centraal staan binnen de robuust uitstralende muren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een grote fabriekslamp of een stalen eettafel in de keuken.

Geef een antwoord