Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Het is vaak heel voordelig om een tweedehands auto te kopen. In vergelijking met een splinternieuwe auto is het vaak een betere prijs-kwaliteit verhouding. Er gaat wel enige onzekerheid gepaard met het kopen van een tweedehands auto. Je weet bijna nooit zeker of je wel een goede aankoop gaat maken, en als je niet bij een dealer een tweedehands koopt, dan heb je vaak geen garantie. Dit is een van de voorbeelden van het Lemon Problem. Dit is een begrip in de economie waarbij één van de partijen bij een transactie over gebrekkige informatie beschikt. Je weet minder van de auto dan de verkoper, en voor je het weet zit je met een auto die eigenlijk niets meer waard is opgescheept. Als je een beetje goed oplet kan je de grootste valkuilen gelukkig ontwijken. Daarom hier een aantal tips voor het kopen van een tweedehands auto.

Lees reviews op het internet

Als je een auto op het oog hebt die misschien wel is wat jij zoekt, dan doe je er goed aan op het internet even rond te kijken of dat model betrouwbaar is. Er zijn zat fora waar kenners en professionals hun mening delen over een bepaald model gedurende de levensduur van de auto. Zo zal je bijvoorbeeld zien dat Volvo occasions het nog uitstekend doen met een hoge kilometerstand. Bij een ander model lees je misschien juist dat er al vroeg een flinke reparatie gedaan moet worden, of dat er veel storingen zijn.

Inspecteer de auto zelf, of neem een kenner mee

Met een grondige inspectie kan je de meeste mankementen op tijd spotten. Het vereist enige kennis van zaken, maar met behulp van checklists die je op internet kan vinden moet je de grootste problemen kunnen identificeren. Het beste is natuurlijk als je iemand mee kan nemen die weet waar hij of zij het over heeft, en misschien wel veel met auto's werkt. Zelf neem ik altijd een vriend mee die een auto-garage heeft. Je vindt niet altijd iets dat de auto meteen afkeurt, maar kleine schade bijvoorbeeld aan de banden kan ervoor zorgen dat je misschien iets kunt afdingen op de prijs.

Maak een testritje

Een auto moet natuurlijk wel goed aanvoelen. Je wilt niet alleen dat de auto in goede staat is, maar ook dat het prettig is om er in te rijden. Iedereen heeft zo ijn of haar eigen wensen, dus je komt er maar op één manier achter. Je hoort eigenlijk altijd een testritje te kunnen maken, eventueel met de verkoper als passagier. Pas als jij er een goed ritje in hebt gemaakt kan je beoordelen of het een fijne auto is.

Geef een antwoord