Werk atmosfeer

De sfeer die er op de werkvloer hangt, is enorm bepalend voor hoe tevreden je bent met je werk. Er zijn enorm veel aspecten die bij kunnen dragen aan de werk atmosfeer, maar hier zijn de twee grootste categorieën. 

Interieur

Het interieur is niet alleen belangrijk voor de sfeer in een huis, maar ook op de werkvloer. Wanneer het interieur op je werk namelijk huiselijk is, krijg je vaak een warmere sfeer waar je prettiger in kunt werken. Een huiselijke sfeer op de werkvloer kun je bereiken door bijvoorbeeld warme kleuren te gebruiken. In een heel modern gebouw waar vaak alleen zwart en wit gebruikt wordt, krijg je vaak een koud gevoel. Het is niet persoonlijk, dus je voelt je er vaak niet thuis. Een warm, huiselijk gevoel krijg je bijvoorbeeld door verschillende kleuren te gebruiken, geverfde muren, meerdere soorten meubels te gebruiken, of bijvoorbeeld houten vloeren. Een houten vloer klinkt misschien heel raar, maar hout heeft vaak wel een warme uitstraling. Denk maar aan alle huizen in Oostenrijk. Daar wordt enorm veel hout gebruikt in een huis, en toch voel je je er altijd welkom en warm. Alleen al door de associatie met Oostenrijk krijg ik een warm gevoel bij hout. Naast een houten vloer, geven houten meubels ook een warme uitstraling. Een kantoor voelt ook meer als thuis, wanneer je persoonlijke objecten meeneemt. Bijvoorbeeld een aantal leuke foto’s inlijsten, of misschien een leuk beeldje voor op je bureau. Dit is helaas niet bij alle werkgevers toegestaan, maar wanneer het wel toegestaan is, kan het enorm bijdragen aan het huiselijke gevoel op de werkvloer. 

Collega’s 

De werk atmosfeer wordt waarschijnlijk grotendeel bepaald door de collega’s. Wanneer je een individualistisch beroep hebt, zul je niet veel met vervelende collega’s te maken hebben. Maar tegenwoordig zijn er amper nog beroepen waarbij je helemaal solistisch werkt. Bij de meeste beroepen werken wel je wel samen met in ieder geval één persoon, meestal zelfs in een heel team. Zelfs als je niet direct met iemand samenwerkt, zul je vaak aan iemand binnen het bedrijf moeten rapporteren. Dit kan ook als een soort samenwerking gezien worden. De mensen waarmee je samenwerkt of aan rapporteert, hebben een enorme invloed op de werk atmosfeer. Leuke collega’s kunnen ervoor zorgen dat werken gezellig is en soms helemaal niet als werken aanvoelt. Maar als jij vaak in de kink ligt met je collega’s, zul je niet veel zin hebben om weer naar je werk toe te gaan. Het is daarom ook belangrijk om een bedrijf te zoeken met een werk cultuur die bij jou past. 

Geef een antwoord